Refurbished laptop kopen: dit moet je weten

Refurbished laptop kopen: dit moet je weten


Een refurbished laptop kopen, waarom zou je? Stel, je zit net lekker thuis te werken wanneer je laptop plots uitvalt. Gelukkig heb je alles opgeslagen, want het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Tevergeefs probeer je hem nog op te laden, maar na een paar minuten krijg je nogmaals een zwart scherm. Het is duidelijk tijd voor een nieuwe laptop. Toch staat de aanschaf van een nieuwe laptop niet heel hoog op je wensenlijstje. Een nieuwe laptop kopen is namelijk erg duur en de productie van nieuwe elektrische apparatuur is erg vervuilend. Je staat dus niet te springen. Gelukkig is het kopen van een refurbished laptop tegenwoordig een goed alternatief voor de aanschaf van een nieuwe laptop. Voor relatief weinig geld koop je een goed werkende, tweedehands laptop. Voordat je een refurbished laptop koopt, zijn er echter een aantal dingen die je moet weten. Daarom zetten we hier de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rijtje. 

Refurbished laptop kopen: dit moet je weten

Wat is een refurbished laptop?

Een refurbished laptop klinkt misschien alsof het ‘afgedankt’ of ‘tweedehands’ is. Natuurlijk is de laptop al eens gebruikt, maar dat kan een weekje zijn of zelfs helemaal niet. In dat laatste geval gaat het om een laptop die retour is gestuurd na een online bestelling. 

Het woord ‘refurbished’ wordt helaas nog vaak onjuist gebruikt. Bijvoorbeeld op Marktplaats, waar tweedehands laptops te koop worden aangeboden als ‘refurbished’. Hierdoor ontstaat er vaak verwarring over de betekenis ervan. 

Een refurbished laptop is een tweedehands laptop die door een gespecialiseerd bedrijf eerst uitgebreid wordt getest. Vervolgens worden alle onderdelen die niet naar behoren werken, gerepareerd of vervangen. Ook onderdelen die nu nog niet defect zijn, maar later misschien problemen kunnen veroorzaken, worden aangepakt. Hierdoor weet je zeker dat jouw refurbished laptop van goede kwaliteit is, zowel nu als in de toekomst.

Waar moet een refurbished laptop aan voldoen?

De allereerste stap die je moet nemen voordat je overgaat tot de aanschaf van een refurbished laptop, is het in kaart brengen van je eigen eisen en wensen. Wat moet jouw refurbished laptop kunnen? En wat hoeft deze niet per se te kunnen? Bepaal waarvoor je de laptop gaat gebruiken. Waarschijnlijk ga je de nieuwe laptop voornamelijk voor werk gebruiken, maar misschien bedacht je je laatst dat het wel fijn zou zijn om er ook op te kunnen gamen. Of dat het wel lekker zou zijn als je beeldscherm iets groter was. Door alle eisen en wensen op een rijtje te zetten, kun je straks doelgericht op zoek naar een geschikte refurbished laptop. 

Werkzaamheden

Het eisen- en wensenlijstje heeft invloed op de specificaties van de laptop. De werkzaamheden op een laptop bepalen bijvoorbeeld welke grafische kaart, processor en RAM-geheugen je nodig hebt. Ga je video’s bewerken of technische tekeningen maken in Autocad? Dan heb je een sterke processor, grafische kaart en meer RAM-geheugen nodig dan wanneer je teksten schrijft in Word of het internet afstruint op zoek naar een nieuwe woning. 

Opslagruimte

Wat je je verder moet afvragen bij het kopen van een refurbished laptop, is hoeveel je wil opslaan en hoe snel de laptop moet zijn. Meestal kun je kiezen tussen HDD (een traditionele Harddisk) en SSD (een Solide State Drive). Over het algemeen kun je de laptop met SSD sneller opstarten en werken de applicaties sneller. Sommige laptops bieden zelfs beide opslagmogelijkheden. 

Besturingssysteem

Verder is het besturingssysteem een belangrijke specificatie van je refurbished laptop. De meest bekende besturingssystemen zijn Microsoft Windows, Mac OS X en Linux. Sommige laptops beschikken over een Open Source besturingssysteem. Het voordeel hiervan is dat je deze gratis kunt gebruiken, zelfs zonder geldige licentie. Het nadeel is dat de drivers niet voor elke laptop beschikbaar zijn. Zoek dit dus even op, voordat je een refurbished laptop aanschaft. 

Bedenk goed aan welke specificaties jouw refurbished laptop moet voldoen. Op basis daarvan kun je op zoek gaan naar de meest geschikte refurbished laptop. 

Kosten besparen

Met een eisen- en wensenlijstje op zak ga je op zoek naar de beste refurbished laptop. Al snel kom je erachter dat ook een tweedehands laptop hoog in de kosten kan oplopen. Een tweedehands laptop is natuurlijk niet zo duur als een nieuwe laptop, maar toch wordt er redelijk wat geld voor gevraagd. Daarom is het belangrijk om altijd de prijs van de originele laptop na te gaan. Op die manier krijg je inzicht in het prijsvoordeel van de refurbished laptop. Het feit dat je een refurbished laptop koopt, betekent namelijk niet dat je hiermee een goede deal hebt gevonden.

Hoe weet je of je een goede korting binnensleept met de aanschaf van een refurbished laptop? Een goede deal betekent dat je ongeveer 30% tot 60% bespaart op de originele prijs van de laptop. Over het algemeen ontvang je op de oudere laptops natuurlijk meer korting dan op de nieuwere modellen. Houd hier dus rekening mee. 

Door goed onderzoek te doen naar de prijs-kwaliteit verhouding van diverse refurbished laptops, kun je dus al snel honderden euro’s besparen. 

Kwaliteit 

Soms bepaalt de prijs van een refurbished laptop ook de kwaliteit ervan. Meestal geldt: hoe hoger de prijs, hoe beter de kwaliteit. Vaak zijn nieuwere modellen ook van betere kwaliteit. Bijvoorbeeld omdat deze zijn voorzien van betere accu’s en meer opslagruimte. Dit zorgt voor betere prestaties. 

Bij het kopen van een refurbished laptop is het belangrijk om de accu goed te controleren. Accu’s slijten namelijk na verloop van tijd en je wilt geen laptop aanschaffen waarvan je na een tijdje de accu moet vervangen. 

Om er zeker van te zijn dat je een refurbished laptop koopt met een goede accu, kun je het beste terecht bij een gerenommeerde laptop winkel, zoals Alpha shop. Check altijd of de refurbisher de oude batterijen van de laptop vervangt. Koop nooit een refurbished laptop bij een aanbieder die geen vervanging van de accu garandeert. Dat is namelijk gegarandeerd een miskoop. 

Een goede winkel biedt dus kwaliteit en vaak garantie of retourservice. Zo weet je zeker dat jouw refurbished laptop van goede kwaliteit is. 

Refurbished laptop met garantie

De kwaliteit van je refurbished laptop valt of staat met de staat van de accu. Naast de accu zijn er natuurlijk nog andere onderdelen die het kunnen begeven. Je koopt tenslotte een tweedehands laptop, dat is per definitie een laptop die al eens gebruikt is. Om te voorkomen dat je na een aantal weken weer op zoekt kunt naar een nieuwe laptop, is het belangrijk om te letten op de garantie van een refurbished laptop. Het liefst koop je een laptop met een jaar garantie. 

Refurbished laptop kopen: dit moet je weten

De voordelen van een refurbished laptop 

Waarom zou je een tweedehands laptop kopen als het internet vol staat met de nieuwste en beste modellen? Wat is dan de toegevoegde waarde van een refurbished laptop?

Het kopen van een refurbished laptop heeft verschillende voordelen. Hier zetten we de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje. 

1 Kosten besparen

Een tweedehands laptop is goedkoper dan een nieuwe laptop. Door te kiezen voor een refurbished laptop bespaar je al snel honderden euro’s. Dit komt omdat de winstmarge van de fabrikant en verkoper er vanaf zijn gehaald. Je betaalt alleen voor de verlaagde waarde van de laptop en de kosten voor het refurbishen. 

2 Vooraf gecheckt 

Het is altijd fijn om te weten dat je laptop vooraf goed is gecontroleerd op fouten. Met een refurbished laptop ben je er zeker van dat deze door een grondige keuring is gegaan, voordat jij hem gebruikt. Ieder onderdeel wordt gecontroleerd op eventuele schade en wordt vervangen waar nodig. Zelfs met een nieuwe laptop is dit niet altijd het geval; fabrieksfouten komen helaas nog te vaak voor. 

3 Garantie

Wanneer je een refurbished laptop koopt bij een gespecialiseerd bedrijf, zit daar meestal garantie op. Refurbishen is tenslotte hun service, dus je mag er vanuit gaan dat de laptop naar behoren werkt. 

4 Beter voor het milieu

Het produceren van elektrische apparatuur is enorm vervuilend, met name vanwege de giftige stoffen die vrijkomen tijdens het productieproces van een accu. Wanneer jij een tweedehands laptop koopt, hoeft er dus niets geproduceerd te worden. Daarnaast worden er in Nederland per dag duizenden oude laptops, smartphones en televisies weggegooid. De meeste van deze producten kunnen nog prima worden gebruikt door iemand anders. Door deze producten te refurbishen, verklein je dus de stapel afgedankte producten. Met de aanschaf van een refurbished laptop draag je dus een steentje bij aan een beter milieu. 

Tips voor het kopen van een refurbished laptop

Tot slot volgen hier nog wat laatste tips voor de aanschaf van een refurbished laptop. Zo weet jij zeker dat je een goede deal sluit. 

  • Bekijk de reviews van een laptop. Dit geldt voor zowel een nieuwe laptop als een refurbished laptop. Reviews bieden een eerlijke omschrijving van de laptop of de service op basis van persoonlijke ervaringen. 
  • Zoek op verschillende websites. Om de beste deal te vinden, zul je het internet moeten uitspelen. Je kunt natuurlijk op Google beginnen, maar denk ook eens aan bijvoorbeeld Google Shopping, Tweakers V&A, Marktplaats en Speurders. 
  • Test de laptop direct na ontvangst. Nu je eindelijk de juiste laptop hebt in huis hebt, wil je waarschijnlijk direct aan de slag. Toch doe je er goed aan om de laptop eerst nog even zelf te testen. Mensen maken fouten, dus ook de refurbisher kan iets over het hoofd hebben gezien. Test onder andere de accu, de oplader, de USB-poorten en andere aansluitingen, het beeldscherm en controleer of de specificaties overeenkomen met de ontvangen laptop.

Deze vind je misschien ook interessant

LEAVE A COMMENT

Like ons

Over ons

Hans

Hans

Ons doel is om de bezoeker zo veel mogelijk relevante content te geven waarbij hij of zij of zoek naar is. Wekelijks komen er nieuwe posts met nieuws of informatie

Artikel plaatsen?

Wilt u graag een artikel plaatsen dat relevant is aan deze website? Stuur dan een e-mail naar info@websitezaken.nl.