Core Web Vitals

Core Web Vitals, het belang van de gebruikerservaring


Bij SEO denkt niemand aan gebruikers in eerste instantie. Toch is het doel van Google niet alleen de beste zoekresultaten, ze willen ook een goede gebruikerservaring geven aan de zoekers. Niemand wil wachten totdat een website is geladen. Je wilt niet op iets klikken wat vervolgens verspringt. Deze irritaties kennen we allemaal, maar daar wil Google maar al te graag vanaf. Daarom introduceren zij de Core Web Vitals als ranking factor. Vanaf mei is gebruikerservaring officieel onderdeel van jouw ranking. 

De Core Web vitals 

Google stelt gebruikers voorop en daarvan zijn de Core Web Vitals een goed voorbeeld. Een goede ervaring meten ze door een aantal onderdelen. Het wordt gemeten met de drie belangrijkste statistieken voor een goede gebruikerservaring. Deze zijn: 

  • Laadtijd. Hoe lang moet een gebruiker wachten?
  • Interactiviteit. Hoe lang moet de gebruiker wachten om iets te doen op de website? 
  • Visuele stabiliteit. Is de website stabiel tijdens het laden? 

De Core Web vitals

Largest Contentful Paint

Largest Contentful Pain (LCP) vertelt de laadtijd van het grootste beeld of tekstblok dat zichtbaar is op de website. Deze dient binnen 2,5 seconden te zijn geladen. Door dit te optimaliseren voldoe je één van de onderdelen van de Web Core Vitals. Maar dit helpt niet alleen om te ranken, ook jouw bezoekers hebben een beter ervaring. De kans dat zij afhaken is kleiner.

First Input Delay 

First Input Delay (FID) draait om de snelheid waarmee de eerste interactie plaatsvindt. Heeft een bezoeker lang moeten wachten? Dan haakt hij sneller af en zal geen interactie doen met de website. Laat dus zo snel mogelijk zien dat jouw website werkt en dat een bezoeker een actie kan uitvoeren, zoals bijvoorbeeld scrollen. 

Cumulative Layout Shift 

Content die verschuift wanneer je een website bezoekt is simpelweg irritant. De cumulative Layout Shift (CLS) meet in hoeverre zaken zoals content blokken en beelden verspringen tijdens het laden. In de ideale situatie verschuift er niets, maar er wordt een marge aangehouden van 10%. 

Voldoen aan de Core Web Vitals 

Om te voldoen aan de Core Web Vitals moet je natuurlijk eerst onderzoeken waar jij kunt optimaliseren. Hiervoor zijn verschillende tools zoals PageSpeed Insights van Google. Deze geeft alle resultaten voor LCP, FID en CLS. 

 

Ook in Google Search Console kun je zien welke knelpunten er zijn in de website. Zo wordt hier ook de vitaliteit van je website gemeten. Ga naar Site-vitaliteit om een overzicht te zien hoe jij ervoor staat.

 

Deze zaken optimaliseren is een technisch klusje. Zoek dus ook zeker hulp van een online expert om alle zaken in orde te maken. En je doet dit zeker niet alleen voor jouw resultaten in Google, maar ook zeker voor je gebruiker. Deze staat centraal, want je biedt hen een goede ervaring. 

Deze vind je misschien ook interessant

LEAVE A COMMENT

Like ons

Over ons

Hans

Hans

Ons doel is om de bezoeker zo veel mogelijk relevante content te geven waarbij hij of zij of zoek naar is. Wekelijks komen er nieuwe posts met nieuws of informatie

Artikel plaatsen?

Wilt u graag een artikel plaatsen dat relevant is aan deze website? Stuur dan een e-mail naar info@websitezaken.nl.