zakelijk of particulier energiecontract

Eigen bedrijf: kom je in aanmerking voor een zakelijk of particulier energiecontract?


Ook als ondernemer is het belangrijk om de energiekosten en andere vaste lasten zo laag mogelijk te houden. Over de energierekening bestaan nogal veel onduidelijkheden. Zo denken veel mensen ten onrechte dat je als ZZP’er altijd goedkoper uit bent en de btw terug kan vragen aan de belasting. Dit is echter lang niet altijd het geval. In de meeste gevallen mag je als ZZP’er er zelf voor kiezen of je een zakelijk of particulier contract afsluit. We weten allemaal dat energie noodzakelijk is voor het functioneren van je bedrijf, maar het regelen van een energiecontract is toch wel een stuk lastiger dan je had gedacht. Want waar begin je en wat is nu uiteindelijk de beste keuze?

Kiezen voor de voordeligste optie

Natuurlijk ligt je voorkeur bij de voordeligste optie. Energie vergelijken zakelijk kan je hierbij al een beetje op weg helpen. Deze vergelijkingstool geeft je de mogelijkheid om direct te zien welke aanbieder het voordeligst is, op basis van de ingevoerde gegevens. Het is hierbij belangrijk dat je op de hoogte ben van het energieverbruik van jouw bedrijf. Bij kleine bedrijven is het bijvoorbeeld dikwijls voordeliger om voor een particulier contract te gaan. Hierbij krijg je vaak te maken met welkomstpremies en verschillende acties. Bij een zakelijk contract is dit helaas niet het geval en ondanks dat je de btw kunt terughalen bij de belasting is een particulier contract in dat geval voordeliger. Hier zit echter wel één kanttekening aan: als je bedrijf meer verbruikt dan een bepaalde hoeveelheid kWh stroom en m³ gas, kan je vaak niet meer terecht voor een particulier contract en is een zakelijk contract vele malen goedkoper. Gebruik de vergelijkingstool om direct te weten welke optie voor jou het voordeligst is.

energie vergelijken zakelijk

Aftrek van btw: wanneer is dat mogelijk?

Het is niet altijd mogelijk om de btw terug te vragen aan de belasting. Hier zitten meerdere regels aan. Het is dan ook belangrijk om eerst met je boekhouder of accountant te overleggen, zodat je zeker weet in welke mate deze regel voor jou op gaat en hoeveel btw je uiteindelijk kunt terugvragen aan de Belastingdienst. In veel gevallen kan een ZZP’er met een bedrijf uit eigen huis de btw (gedeeltelijk) terugvragen. Hierbij is het belangrijk dat je kunt aantonen dat je de energie gebruikt om je werk te kunnen doen.

Wanneer is een zakelijk contract aantrekkelijk?

Over het algemeen kunnen we stellen dat een zakelijk contract vooral aantrekkelijk is bij en hoog energieverbruik. Dit omdat particuliere contracten vaak niet zoveel kWh stroom en m³ gas willen leveren. Overigens is het ook mogelijk om als kleinschalig bedrijf een zakelijk contract af te sluiten. Hierbij is het van essentieel belang dat je de juiste energieleverancier vindt. Gebruik hiervoor een energievergelijkingstool, zodat je direct de goedkoopste aanbieders op één rijtje hebt.

Let op: de energieleverancier maakt onderscheidt tussen kleinzakelijke- en grootzakelijke energieklanten. Lees eerst de voorwaarden, alvorens je besluit voor welk contract jij het beste kunt gaan.

Deze vind je misschien ook interessant

LEAVE A COMMENT

Like ons

Over ons

Hans

Hans

Ons doel is om de bezoeker zo veel mogelijk relevante content te geven waarbij hij of zij of zoek naar is. Wekelijks komen er nieuwe posts met nieuws of informatie

Artikel plaatsen?

Wilt u graag een artikel plaatsen dat relevant is aan deze website? Stuur dan een e-mail naar info@websitezaken.nl.