Geld lenen om eigen onderneming te starten

Geld lenen om eigen onderneming te starten


Je hebt eindelijk de spannende beslissing genomen om een eigen bedrijf te starten. Natuurlijk ben je er dan nog niet. Er moeten nog veel meer belangrijke beslissingen gemaakt worden om uiteindelijk de start te maken. Hoe ga je het bedrijf bijvoorbeeld financieren? Natuurlijk hoop je dit in de toekomst van de gemaakte omzet te doen, maar in het beginsel zal je hier toch zelf wat geld in moeten investeren. Wat als je geen geld hebt om het bedrijf op te zetten? Is het dan verstandig om geld te lenen? Lening vergelijken, in gesprek gaan met banken, is het allemaal de moeite waard of kunnen we dit op voorhand al afraden?

Veel mogelijkheden

Als je een bedrijf start of deze extra wilt laten groeien, is de kans groot dat je extra geld nodig hebt om dit te realiseren. Gelukkig zijn er ontzettend veel mogelijkheden. Het blijft niet bij enkel een persoonlijke lening afsluiten. Banken weten immers maar al te goed dat (startende) ondernemers vaak om financiering verlegen zitten. Er zijn dan ook veel subsidieregelingen te treffen.

Nu blijft de grote vraag natuurlijk: ‘loont het om geld te lenen?’ We weten immers allemaal dat geld lenen ook geld kost. Daarom wordt het afgeraden om zomaar extra geld te lenen. Bij het lenen van geld moeten we ons echter enkele dingen afvragen:

  • Wat is het doel van deze financiering? Verwacht je meer winst te gaan maken door geld te investeren?
  • Hoe groot is het risico dat de investering geen positieve invloed zal hebben op het bedrijf?
  • Hoe lang zal je er over doen om de lening terug te betalen? Wat betekent dit voor de winstmarge van het bedrijf?

Als je geld leent met het (realistische) doel om meer winst te behalen, is dit altijd een verstandige keuze. Uiteindelijk zal het bedrijf kunnen groeien, iets wat je niet lukt als je niet investeert. Op de lange termijn zal dit dus geld opleveren. Alleen dan is geld lenen een zeer verstandige keuze. Geld lenen voor zakelijk of particulier gebruik zijn dan ook twee hele verschillende dingen.

business grow

Meerdere leningen?

Vaak zien we bij doorgewinterde ondernemers meerdere leningen op hun naam staan. Soms hebben ze overal een ‘geldpotje’ waar ze regelmatig wat vandaan kunnen halen. Maar wist je ook dat je hierdoor soms te veel betaald? Vaak is het voordeliger om de leningen bij dezelfde aanbieder af te sluiten. Dit kan gelukkig nog steeds. Een lening oversluiten maakt het mogelijk om meerdere leningen bij dezelfde leverancier te houden, waardoor je uiteindelijk goedkoper uit bent.

Pas op: als je de lening laat oversluiten, staat je soms een boete te wachten omdat banken dit als ‘contractbreuk’ kunnen beschouwen. Lees daarom goed de voorwaarden en bekijk wat voor jou van toepassing is.

Familie en vrienden

Sommige ondernemers kiezen er voor om hun startkapitaal bij vrienden en familie te lenen. Toch zijn wij wat huiverig om dit aan te moedigen. Discussies over geld is natuurlijk niet iets waar je op zit te wachten met jouw dierbaren. Onder duidelijke voorwaarden en zelfs een opgesteld contract is dit echter wel mogelijk. Ga daarom eens om de tafel zitten met elkaar en bespreek de voorwaarden. Zo voorkom je onnodige ruzies!

Deze vind je misschien ook interessant

LEAVE A COMMENT

Like ons

Over ons

Hans

Hans

Ons doel is om de bezoeker zo veel mogelijk relevante content te geven waarbij hij of zij of zoek naar is. Wekelijks komen er nieuwe posts met nieuws of informatie

Artikel plaatsen?

Wilt u graag een artikel plaatsen dat relevant is aan deze website? Stuur dan een e-mail naar info@websitezaken.nl.