risico's Cloud

Risico’s die bij het werken in de Cloud komen kijken


Met de mogelijkheden rondom Clouddiensten is er een wereld voor ons open gegaan. En niet alleen voor de particulier, ook het bedrijfsleven profiteert enorm van de ontwikkelingen op dit gebied. Waar vroeger data in de vorm van mail of tekstbestanden slechts beperkt beschikbaar waren kunnen Clouddiensten deze gegevens nu voor iedereen toegankelijk maken. Zo hebben meerdere belanghebbenden tegelijkertijd toegang tot die gegevens en kunnen ze deze indien gewenst zelfs samen bewerken. Maar welke risico’s zitten er aan het gebruik van Clouddiensten? Ook hier brengen we je graag van de hoogte en daarom zetten we het voor je op een rijtje.

1. Cloud overal bereikbaar

Eén van de grootste voordelen en gelijk ook een nadeel blijft natuurlijk dat de Cloud overal te bereiken valt. Zolang men maar beschikt over een internetverbinding en de juiste inloggegevens. Iedere medewerker of ieder lid van een bepaalde Cloud kan dus overal op ieder moment wijzigingen in de Cloud aanbrengen. Naast dat er om die reden altijd een goede back-up gemaakt dient te worden van Cloudgegevens betekent dit ook dan hier veel verantwoordelijkheid bij komt kijken. Welke afspraken en regels maakt men met elkaar over het gebruik van de Cloud? Mag er thuis gebruik van gemaakt worden? En hoe zit het met de privacy? Denk hier met name als bedrijf goed over na en leer zo slim ondernemen!

2. Veiligheid en Cloud diensten

Een tweede risico van de Cloud heeft te maken met de veiligheid. Naast dat niet iedere Clouddienst even goed beveiligd is zorgt de hoge mate van toegankelijkheid via meerdere computers ook voor een groter veiligheidsrisico. Hackers kunnen namelijk via één enkele computer je Cloudbestanden binnendringen. Zorg er daarom altijd voor dat iedere computer of laptop waarop gebruik gemaakt wordt van de Cloud goed beveiligd is met een gecertificeerde virusscanner. Zo verminder je de risico’s op veiligheidslekken aanzienlijk en zijn je gegevens beter beschermd.

3. Wetgeving van cloud diensten

Cloud diensten zijn relatief nieuw. De wetgeving is daarom nog niet erg ver doorontwikkeld op dit gebied. Zorg er daarom voor dat je goed weet welke wetten er wel en niet gelden voor gegevens die opgeslagen zijn in jouw online databank. Ook het feit dat veel Cloud diensten in Amerikaanse handen zijn zorgt ervoor dat deze wetgeving soms anders is dan de Nederlandse. Lees daarom altijd goed die “suffe” algemene voorwaarden. Zo weet je zeker dat je zonder problemen aan het werk kunt en niet voor verrassingen komt te staan.

De hierboven genoemde risico’s zijn uiteraard te beperken. Gebruik je gezond verstand en google zo nu en dan naar hoe je het veiligst te werk kunt gaan in de Cloud. Daarmee beperk je eventuele risico’s en kun je optimaal genieten van alle voordelen

Deze vind je misschien ook interessant

LEAVE A COMMENT

Like ons

Over ons

Hans

Hans

Ons doel is om de bezoeker zo veel mogelijk relevante content te geven waarbij hij of zij of zoek naar is. Wekelijks komen er nieuwe posts met nieuws of informatie

Artikel plaatsen?

Wilt u graag een artikel plaatsen dat relevant is aan deze website? Stuur dan een e-mail naar info@websitezaken.nl.